Hurma kao lijek

Zbog bogatstva hranjivih materija i jedinstvenih sastojaka hurme imaju mnogobrojne pozitivne uticaje na zdravlje.

Zdravstvene koristi hurmi su višestruke jer iste imaju anti-oksidativno, anti-tumorsko, anti-upalno, anti-mikrobno, anti-dijabetičko, hepatoprotektivno, neuroprotektivno, laksativno djelovanje, olakšava-pomaže porođaj, preveniraju sexualnu disfunkciju i probleme sa reproduktivnim sistemom, preveniraju kardiovaskularne
bolesti, te mnoge druge bolesti.

Hurme pored toga što sadrže 80% šećera (saharoze), na 100gr imaju nizak ili srednji glikemijski index (GI 35-55) te su odlična alternativa za dijabetičare. Rađeno je nekoliko istraživanja gdje su dijabetičarima davane hurme ali iste nisu dovodile do rasta šećera u krvi preko optimalnih vrijednosti. Za to su najviše zaslužna vlakna koja usporavaju apsorbovanje ugljenih hidrata.

Pored velikog izvora hranjivih materija, niskog glikemijskog indexa hurme sadrže i velik procenat vlakana što daje duži osjećaj sitosti, te su odličan izbor u regulaciji tjelesne težine, gojaznosti koja predstavlja jednu od glavnih nezaraznih bolesti modernog doba.

„Upalni procesi predstavljaju temelj svakoj hroničnoj bolesti poput reumatoidnog artritisa, kronove bolesti, dijabetesa, depresije, te je vodeći uzrok smrtnosti od srčanih bolesti i moždanog udara“ (Scientific American-2009). Hurme pored vitamina, minerala, amiokiselina, masnih kiselina sadrže i preko 13 različitih fitonutrijenata poput polifenola, flavonoida, karotenoida koji imaju snažno antiupalno djelovanje. Polifenoli blokiraju glavne enzime COX-1, COX-2, LIPOX-5, LIPOX-8, koji pokreću upalne procese u tijelu a na koje djeluju i lijekovi.

No najvažniji učinak jeste blokiranje treće skupine upalnih i visoko destruktivnih enzima pod nazivom MMP.